Sleva 35 % na
všechno
-35 % s kódem

Fotoknihy, pexesa, plakáty... právě teď se slevou!
Kód: DenFotografie

Sleva 35 % na<br>všechno
1 komentář
  • říjen 2016 až červen 2019
  • 229 zobrazení
  • 0
  • 11
Kategorie: moje fotozprávy
více  Zavřít popis alba 
3 komentáře
  • říjen 2018
  • 449 zobrazení
  • 2
  • 33
2 komentáře
  • červenec 2017
  • 96 zobrazení
  • 1
  • 22
1 komentář
  • 28.1.2017
  • 51 zobrazení
  • 1
  • 11
Plachetnatka je pavouk asi tak 2,5 mm velký, jeho hlavohruď je černá, nohy a zadeček rezavé barvy, zadeček je zakončený černou špičkou, zvláštností tohoto druhu je, že vytváří kolonie, v kterých může být obrovské množství jedinců kteří spolupracují a vytváří pavučiny podobné velkým plachtám. Druh byl popsán roku 1879 O.P.-Cambridgelem.
Bohužel, informací jsem nezískal mnoho (neovládám žádný z cizích jazyků), jak název napovídá, měla by Plachetnatka pocházet z Nového Zélandu, ale není to pravda, odkud kam byla zavlečena je nezodpovězená otázka. Do ČR byl pravděpodobně zavlečena s ovocem nebo s nějakým jiným materiálem, po komunikaci s Českými arachnology, jsem se dozvěděl, že se uvádí první výskyt v ČR v roce 1975, ale můžete nahlédnou i do téhle MAPKY http://arachnology.cz/druh/ostearius-melanopygius-511.html .
Pavoučků se nemusíme bát, jsou tak malí, že stěží prokousne vaši kůži a převážně se jejich nálezy v ČR uvádějí na kompostech tvořených trávou - asi vznikající teplo a dostatek hmyzu žijící v kompostu poskytuje těmto drobečkům dostatek potravy a možnost přežít mrazivou zimu.
Každopádně tady na Domažlicku je to první výskyt a vypadá to i na největší zaznamenanou kolonii v ČR, v dokumentu od Davida Attenborougera, jsou údajně zaznamenány celé vesnice pokryté pavučinami kde žijí spokojení domorodci :).
Nejsem odborník takže některé informace mohou být chybné rád opravím a doplním když někdo z vás bude něco věděl :).

více: http://www.eje.cz/pdfs/eje/1995/04/18.pdf
více  Zavřít popis alba 
3 komentáře
  • září 2015 až listopad 2016
  • 131 zobrazení
  • 0
  • 33
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • leden 2013 až červen 2016
  • 62 zobrazení
  • 1
  • 11
Příběh jedné chilli papričky (místo Dorset Naga/Bhut Jolokia vyrostlo Habanero - více foto 12.12.2010 a poznámka 9.1.2011)

10.8.2010 mi přišla semena Chilli papřičky, do jara je daleko ("brzké jaro" = obvyklá doba výsevu chilli papřiček), ale neodolal jsem a jedno semeno zmíněné odrůdy Dorset Naga/Bhut Jolokia jsem zasadil. Vím, na zimu to není moudré. Den se zkracuje sluneční svit ubívá, tak jsem sám zvědav, jak tento pokus dopadne (okna mám na jihozápad panelový byt cca 22 stupňů celsia). Pro semenáček jsem použil výsevový substrát. Pro výsadbu použiji směs v poměru: 3díly kompostu, 1díl hlinité země (krtince na louce), 2díly říčního písku, 0,1 dílu staré vápené omítky nebo trochu vápna (0,01dílu), a bio hnojivo na plodovou zelninu.

30.10.2010 cca před měsícem nastaly první problémy, chtě jsem paričce dopřát pár posledních paprsků podzimního slunce, tak jsem ji na pár hodin dal na balkon - vítr a slunce udělaly své poškodili vrchní vrstvu listu také přesazení a špatně načasované přihnojení substrátu paprice moc neprospěly a poslední kapka byly mušky a jejich larvy Smutnice, zde už jsem použil chemický prostředek Dursban, který vcelku pomohl, ale občas se ještě nějaká muška objeví :(, ted paprika nasazuje na květy a vzpamatovává se z mých neodborných kroků.

5.1.2011 paráda, tak už se papričce daří, v minulém měsíci jsem ji radykálně zaštípl a nechal ji osm plodů s ohledem na velikost květináče. Na mušky, i jako prevenci jsem si pořídil Rosnatku a Špirlici, a teď začíná dozrávat první chilli :)).

9.1.2011 :( Zatím se paprička moc nepodobá zmíněné odrůdě ,ale spíš chilli Habaneru - tohle video (viz. níže) je jediné co jsem našel na internetu a podobá se to mé chilli papričce Dorset Naga/Bhut Jolokia, když nepočítám papričky Habanero (prodejce tvrdí že se jedná o křížence Dorset Naga a Bhut Jolokia ?????????).

Zmíněné video: http://www.youtube.com/watch?v=NxzMtDgUMQE&feature=related

29.1.Finále ,ochutnávka: vůně i chuť je totožná s papričkami Habanero ,nedokážu na 100% říci jestli se jedná o zmíněnou odrůdu nebo opravdu Habanero ,ale určitě to není nejpálivější paprika jak tvrdil prodejce (nebudu zde uvádět kde jsem semena koupil protože si nejsem na 100% jistý svým určením druhu chilli papričky)

Shrnutí: od semene po první botanicky zralou papričku cca 6měsícu , od vyklíčení po první botanicky zralou papričku cca 5měsícu, ale zároveň je možné sklidit celou úrodu pokud vám nejde o plně zralé plody, paprika znovu obráží a nasazuje nová poupata pokud vydrží do jara dám ji ještě do skleníku nebo na balkon uvidím:)

30.3.2011 test klíčivosti z 29.1.2011 pozitivní, parička nadále roste už sklízím druhou úrodu v konzumní zralosti cca sedm měsíců od vyklíčení (mám raději "zelené" paričky jsou štavnatější a mají svěží voňavou chuť).
Co dál? Objevil jsem na netu chilli bonsaie tak se pokusím až odplodí :))))) http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5249.0 :)))))))

3.8.2011 Nejnovější poznatky ohledně druhu: (komentář t8m chilliweb.cz) Scotch Bonnet Red nebo Red Savina

27.8.2014 Rok 2014 začal příchodem chorob a škůdců začalo to Sviluškami potom snad nějaký bakteriální nebo viroví problém ?? zkoušel jsem i vyměnit substrát aby měla dostatek živin bohužel nic do začátku prázdnin jsem zkoušel Bio prostředky pak už nastoupila tvrdá chemie takže teď se vzpamatovává a znovu obráží tak uvidím, každopádně papričky k jídlu nebudou.
více  Zavřít popis alba 
4 komentáře
  • srpen 2010 až říjen 2018
  • 1 915 zobrazení
  • 1
  • 44
Tak jsem se rozhodlo že si zkusím vyrobit vlastní mýdlo, našel jsem několik receptů z kterých jsem vytvořil průměr +- , obsah tuku a vody byl shodný, Hydroxid se pohyboval v rozmezí 130 - 140g a teplota kdy se má tuk z hydroxidem mísit v rozmezí 30 - 60 stupňů Celsia.
Takže jsem si připravil 1kg tuku (500g sádla, 500g olovového oleje), 380g destilované vody, 135g Hydroxidu Sodného. Potom jsem sádlo a olej zahřál v hrnci na 90 stupňů Celsia aby se dobře spojili, pak jsem nasypal Hydroxid do destilované vody, ta se díky chemické reakci zahřála na 75 stupňů Celsia cca, ještě jsem Hydroxid rozpuštěný ve vodě zahřál na 90 stupňů Celsia ( byl to můj první pokus tuk ani Hydroxid není třeba zahřívat na tak vysokou teplotu, tuk zahřejeme jen aby se smísil a Hydroxid se zahřeje sám ideální teplota pro míseni je 28 až 30 stupňů Celsia obě substance musí mít shodnou teplotu).Teď přišla fáze čekání něž olej a voda z Hydroxidem zchladnou na požadovanou teplotu rozhodl jsem se pro 50 stupňů Celsia. Směs vody a Hydroxidu chladla rychleji tak že rozpuštěnému tuku jsem pomohl - hrnec jsem pomořil na chvíli do dřezu s chladnou vodou. Když obě substance měli 50 stupňů Celsia, nalil jsem směs vody a Hydroxidu do tuku a začal opatrně mixovat tyčovým mixerem směs se zbarvila do mléčné barvy, rychle jsem přidal lžíci čistého levandulového oleje a lžíci drcených listů levandule mixoval jsem několik minut až hmota měla konzistenci horkého pudinku a nalil do formiček - krabic od mléka která jsem zabalil do ručníku aby chemický proces mohl pomalu pokračovat. Druhý den jsem mýdlo dostal z formiček :) a nakrájel. Teď mýdlo čekají ještě 4 týdny zrání na vzdušném místě aby se Hydroxid zneutralizoval.
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • červen až srpen 2015
  • 90 zobrazení
  • 1
  • 11
KYPR TURECKÁ (SEVERNÍ) ČÁST 2014/9 Kypr (řecky: ??????, Kýpros; turecky: K?br?s)

Turecká část Kypru vám z počátku způsoby šok, ale pak si jí zamilujete :) v té lidské rovině politiku do toho nechci motat.

Oproti Turecku jsou v obchodech ceny (velmi podobné našim) nikde se nesmlouvá nikdo vás nikam netahá nikdo vás neobtěžuje z cetkami, byl jsem opravdu překvapen viděl jsem náklaďák z pomeranči a chtěl jsem si několik koupit... dostal jsem je zadarmo.

Jedna z možností dopravy - Dolmuş - Dolmuše, dodávky co jezdí sem a tam z města do města trouby na vás stačí mávnout a jedete mají pevný ceník takže žádné smlouvání vrátí vám i když nemate drobné, zastaví když jim řeknete skvělá věc :)

Jediné na co si budete muset zvyknou jsou odpadky válí se jich tu dost z ohledem na fotografie ty co jsou z určitého "nadhledu" vpadají dost idylicky ale "makro" pohled vás muže dost překvapit, ale byli jsem tu na návštěvě takže mi nenáleží soudit, takže se s tím buď smíříte nebo si to užijete tak jak to tu je :) Jo také jsou všude kočky a psi mírumilovní a občas vás doprovodí až do hotelu :D, také večer když jsme seděli nedaleko recepce profrčel tam potkan potvůrka roztomilá :), nedělám si iluze jakékoliv velké budovy to nemůžou uhlídat byl jsem na vojně správce kuchyně a potkani, šváby tam byli a nepamatuji si že by byl nějaký zásadní zdravotní problém.

!!!POZOR!!! focení vojenských objektu (a že jich tu je dost!!!!!!!!), vojáků, vojenské techniky, policistů, policejní techniky je !!!ZAKÁZÁNO!!! nemluvě o vstupování do vojenského prostoru.

Severní "Turecká" část Kypru je jako samostatný stát uznávaná jen Tureckem, takže když letíte letadlem musíte absolvovat mezipřistání v Turecku a pak teprve na Kypr z Tureckou leteckou společností .
A také musím poznamenat připomínku mého známého který dělá na Českém konzulátu "nelezte tam nikdo vám nepomůže Severní Kypr uznává jen Turecko takže pokud ztratíte doklady nebo se vám stane nějaký uraz ČR vám nepomůže"

Hotel: N 35°20.899' E 033°10.584'

Lékárna nejblíže hotelu: N 35°20.895' E 033°11.485'

Větší obchod nejblíže hotelu: N 35°20.912' E 033°11.580'

Písčitá pláž nejblíže hotelu: N 35°21.091' E 033°10.299'

................................................................................................................

ÚRYVEK Z HISTORIE

Britský kolonialismus a nezávislost

Novým správcem ostrova se stala Velká Británie, která měla ostrov pod svou správou až do roku 1960. Kypřanům bylo slíbeno, že se jejich život změní k lepšímu jak ekonomicky, tak i politicky, a že se časem spojí s Řeckem. Sliby však nikdy naplněny nebyly. V roce 1950 se konalo referendum o spojení s Řeckem, ve kterém se 95,7 % obyvatel vyslovilo pro. Britská vláda však neustále toto spojení odkládala na neurčito. Nespokojenost s koloniální politikou dávali Kypřané najevo v několika pokusech o povstání, které vyvrcholily mezi lety 1955-1959.

16. srpna 1960 byla v Curychu vyhlášena samostatná Kyperská republika s prezidentem patriarchou Makariem III. Přitom o samostatnost na Kypru nikdo příliš nestál, obyvatelé se spíše chtěli stát součástí Řecké republiky. Podle dohod si Velká Británie na ostrově stále podržela území pro své vojenské jednotky.

Okupace severní části Kypru

Se vznikem nové republiky vznikl i problém procentuálního složení Řeků a Turků v parlamentu a ostatních státních institucích. Byl uspořádán v poměru 4:1 stejně jako počet obyvatel. Tohle se však tureckým Kypřanům nelíbilo a tak za mohutné stínové podpory Velké Británie probíhaly mezi těmito dvěma etniky větší či menší roztržky. V roce 1967 se v Řecku k moci dostává vojenská junta a prezident Makarios III. se pomalu, ale jistě myšlenky sjednocení zříká. Pravicoví extrémisté však nikoliv a v červenci 1974 uspořádali proti prezidentovi vojenský puč.

To se stalo záminkou pro Turecko, které v této události vidělo snahu vojensky ovládnout ostrov, a tak aby zamezilo sjednocení Kypru s Řeckem, ze dne na den se u kyperského pobřeží vylodily turecké vojenské síly a během 4 týdnů obsadily více než třetinu ostrova. Dodnes jej neopustily. Podle Turecka vstoupila vojska na Kypr v roce 1974, aby tak zachovala mír a ochránila turecké Kypřany. Učinila tak v souladu se smlouvou uzavřenou mezi Řeckem, Tureckem a Velkou Británií v Curychu.

Okupace měla pro Kypr tyto důsledky:
- ztráta 36,2 % území
- asi 200 000 řeckých Kypřanů bylo násilně vyhnáno ze svých domovů a stále je jim odpírán nárok na návrat jejich majetku
- 1 400 lidí je stále pohřešováno a turecká strana odmítá spolupracovat při pátrání
- 43 000 vojáků z Turecka je stále usazeno na okupovaném území, čímž se z něj stává nejmilitarizovanější oblast na světě
- asi 160 000 Turků bylo na Kypr vysláno, aby osídlili okupované území
- 57 000 z původních 116 000 tureckých Kypřanů opustilo Kypr z důvodů ekonomických, sociálních a morálních, které byly spojeny s okupací
- ilegální prodej majetku patřícího řeckým Kypřanům
- ničení helénského a křesťanského kulturního dědictví na okupovaném území

Zdroj: http://www.mundo.cz/kypr/historie
více  Zavřít popis alba 
3 komentáře
  • září 2014
  • 1 434 zobrazení
  • 1
  • 33
1 komentář
  • červenec 2008 až prosinec 2009
  • 938 zobrazení
  • 0
  • 11
DOVOLENÁ V CHORVACKU - OSTROV KRK - BAŠKA 1.9 - 8.9. 2012

Pro informace na www.google.cz klíčová slova Chorvacko, Chorvatsko, ostrov Krk (otok Krk), Baška, Stará Baška, Punat, Krk, Vrbnik, Jurandvor, Batomalj, Prijevoj Vratudih, Crkva sv. Lucije, Bašćanska ploča.

DOPORUČUJI - shlédnout dokument Jiřího Menzla VAŠE MOŘE, NAŠE MOŘE, věcný stručný a výstižný - http://www.youtube.com/watch?v=2uzMsAjIZNc (ze začátku je věnováno pár minut Bašce - Emil Geistlich, pěkné záběry + stručná historie).

Do Chorvatska na občanským průkazem - možno ověřit v Praze na Chorvatském konzulátu +420 272101030.
Praktické informace: http://www.chorvatsko.cz/obec/praktic.html

Ubytování jsem byli v apartmánu který jsme si rezervovali na jaře přes internet (přijeli jsem o něco dříve tak jsme čekali na parkovišti v Bašce přišli nás oslovit třikrát různí pronajimatelé jestli nemáme zájem o apartmán).
Náš apartmán viz odkaz: http://www.polo.hr/apartments/baska/apolonijo-emil-2-a4plus1-baska/
více  Zavřít popis alba 
5 komentářů
  • září 2012
  • 4 220 zobrazení
  • 1
  • 55
Hradiště, Netřeb, Hradiště , Lštění.
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • 15.8.2012
  • 53 zobrazení
  • 0
  • 11
Z Netřebu na Nový Herštejn, 2/3 po žluté a zbytek po vlastní ose, a neb kolmo proti vrstevnicím. (Kanice, Netřeb- Nový Rýzmberk, Úlíkov, Nový Herštejn, Němčice).
Zvláštnost chráněná oblast Netřeb 600 až 800 let staré, stále rostoucí Tisy.
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • 13.8.2012
  • 71 zobrazení
  • 0
  • 11
Jak zabalit špeka:

-prostým pohledem odhadnete velikost materiálu nebo si pomůžete použitím primitivních měřidel, poté zvolíte adekvátní velikost papíru, dále postupujete dle instrukcí fotopostupu (viz. níže).

-pro demonstraci bylo použito špeku z prasete pro tento účel vyšlechtěného, pocházejcího z Francie a ceulózového papíru z Číny.

-pro účeli tohoto pokusu bylo zabito jedno prase a poražen jeden strom.
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • 19.1.2012
  • 154 zobrazení
  • 0
  • 11
1 komentář
  • 1.4.2010
  • 67 zobrazení
  • 0
  • 11
Šunkovar jsem koupil na inzerát cca500kč, a zde jsem zdokumentoval postup (prvního pokusu) o výrobu šunky dle přiloženého receptu 1 (foto d).
Poznámky : dobu vaření jsem prodloužil o 30min ,příště bych dal o 5g soli méně a snížil teplotu z 80 stupňů na 75. Vepřovou kýtu jsem krájel na kostky cca2x2x2cm , teploměr jsem koupil v domácích potřebách za 120kč používám ho i do udírny (úchylka 1stupen na 10). Výsledek výborná šunka trochu slanější nádherná vůně ?)))
Uzení- http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Udirna%2C_udirny%2C_uzeni%2C_uzeniny%2C_udirna%2C_udirny%2C_uzeni%2C_uzeniny%2C_jak_postavit_udirnu/
Klobásy- http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Klobasy
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • březen 2010
  • 18 567 zobrazení
  • 0
  • 11
Udírna z přepravní bedny a rozbité kanalizační roury. Rozměry cca. 100*50*40 cm, roura 100*30. Ryby nálev 12 hodin, 1:10 sůl voda. Teplota 60 stupňů celsia, hotovo za 3/2 hodiny cca, bůček lépe udit při vyšší teplotě cca 70 stupňů celsia 7-8hodin naložen podle návodu na rychlo soli.
Klobásy- http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Klobasy
Šunka- http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/sunkovar.sunka.recept-na-sunku.jak-na-sunku.sunky.veprova-kyta.sunkovar.sunka.cz/
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • srpen 2009
  • 9 308 zobrazení
  • 0
  • 11
FanCity (Festival Fantazie FF) 26.-30.10. 2011
Danny John-Jules (Kocour z Červeného Trpaslíka) SKVĚLÉ !!!, Tonyho Amendola (Jaffský mistr Bra´tac z Hvězdné Brány) toho jsem jen zahlédl, jinak spoustu pařanských... zaležitostí deskové hry atd... co bych zmínil je Hra ve městě http://www.hravemeste.cz/ a novou ČESKOU hru http://infinitum.cz/
Kategorie: moje fotozprávy
více  Zavřít popis alba 
3 komentáře
  • říjen 2011
  • 345 zobrazení
  • 0
  • 33
Zbiroh 2009 bitva
více  Zavřít popis alba 
5 komentářů
  • srpen 2009
  • 995 zobrazení
  • 0
  • 55
Infarkt burger 200g 125kč, domácí limonáda- zázvorová, trochu neobvyklá chuť jak burgru i limonady způsobená deformací mé chuti lacinými "napodobeninami" . Na 100% zatím nejlepší burger co jsem jedl, plnohodnotné jídlo :).
http://www.blackdogs.cz/ Pivovarská 105, Beroun - centrum, Pondělí až Neděle: 12:00-22:00

2014/7 BLACK DOG je na jiném místě (Blackdog Bar & Grill, Česká 140, 266 01, Beroun), ale je to ukrutná snobárna a arogantní personál !!!!, jídlo je ale pořád super 1* před kuchařem klobouk dolu !!!
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • srpen 2011
  • 352 zobrazení
  • 0
  • 11
2 komentáře
  • 26.7.2011
  • 249 zobrazení
  • 0
  • 22
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • 18.6.2011
  • 213 zobrazení
  • 0
  • 11
Brodění - cesta do Brodu, městké slavnosti ....atd.
VIDEO JIŘÍ SCHMITZER- http://www.youtube.com/user/jindrichtyn?blend=6&ob=5#p/a/u/0/jS44QJZy01w
více  Zavřít popis alba 
1 komentář
  • květen 2011
  • 98 zobrazení
  • 0
  • 11

Nebyla nalezena žádná alba.

Aktivní od

9. srpna 2009

Pohlaví

neuvedeno

Datum narození

neuvedeno

Webová adresa

neuvedeno

Má oblíbená alba na Rajčeti

Moji fanoušci na Rajčeti (sledují mě)

reklama